وظایف شوراهای روستایی در قانون | معرفی شورای روستایی راحت آباد

وظایف شوراهای روستایی در قانون |معرفی شورای روستایی راحت آباد ، از شوراهای موفق لواسانات تهران| دکتر هنانیان : شورای روستا بازوی مهم اداره ی روستا است که توسط مردم به حرکت در می آید . این شورا وظایفی چون انتخاب دهیار را دارد که باید تماما در جهت صلاح روستا و خواست مردم باشد […]

  • نویسنده: TAHRIRIYEH
  • تاریخ انتشار: 2 شهریور 1400
  • کدخبر: 28175
  • سایز متن:

وظایف شوراهای روستایی در قانون |معرفی شورای روستایی راحت آباد ، از شوراهای موفق لواسانات تهران|

دکتر هنانیان : شورای روستا بازوی مهم اداره ی روستا است که توسط مردم به حرکت در می آید . این شورا وظایفی چون انتخاب دهیار را دارد که باید تماما در جهت صلاح روستا و خواست مردم باشد . تعداد اعضای این شورا با توجه به جمعیت هر روستا تعیین می شود که نصاب آن در قانون معین شده است .

روستا نشینان هر چهار سال یک بار به پای صندوق های رای رفته و اعضای شورای روستا خود را انتخاب می کنند . این شورا در حقیقت نشان دهنده ی خواست و اراده ی مردم در جهت اداره روستا است .

قانونگذار اساسی ، جایگاه ویژه ای برای شوراها در نظر گرفته است و در اصول مختلفی ، بر لزوم توجه به تصمیمات شورا و تضمین محافظت از این نهاد تاکید بسیاری کرده است . شوراها اعم از شورای شهر ، روستا و … در ایران میراث انقلاب مشروطه هستند که در طول زمان اهمیتشان افزایش پیدا کرده است .
ما در این مقاله به بررسی شورای روستا و وظایف آن در سه بخش اهمیت شوراها در قانون اساسی ، وظایف شورای روستا و تعداد اعضای شورای روستا می پردازیم .

*اهمیت شوراها در قانون اساسی*

دکتر هنانیان افزود : شورای روستا ، شورایی متشکل از منتخبین مردم برای پیشبرد اداره امور روستا با مشارکت مردم است که اراده مردم برای اداره ی روستا ی خودشان را نشان می دهد.

بر اساس اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، شوراها از ارکان تصمیم گیری و اداره امور کشورند . شوراهای شهر و روستا به منظور پیشبرد سریع برنامه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی و سایر امور رفاهی در شهر ها و روستا ها تشکیل می شوند .

شورا ها بر اساس قانون اساسی ، می توانند در حدود وظایف خود ، طرح هایی را مستقیما یا از طریق دولت به مجلس ارائه کنند و قانون اساسی مجلس را ملزم به بررسی این طرح ها کرده است . همچنین مقامات دولتی را به رعایت تصمیمات شورا که در حدود وظایف آن ها اجبار می کند . اعضاء این شورا ها توسط آراء مستقیم عمومی ، به صورت مخفی با اکثریت نسبی انتخاب می شوند .

*وظایف شورای اسلامی روستا*

دکتر هنانیان در این خصوص اشاره نمودند که شوراها در شهر و روستا در جهت رسیدگی به حوزه انتخابیه خود وظایفی دارند که در قانون مشخص شده است . بر اساس قانون تشکیلات ، وظایف و انتخاب شوراهای اسلامی کشور ، وظایف و اختیارات شورای اسلامی روستا عبارت است از :

نظارت بر حسن اجرای تصمیم های شورای اسلامی روستا
ارائه پیشنهاد جهت رفع کمبود ها ، نارسایی ها و نیاز هـا به مقامات ذیربط
تشکیل گردهمـایی عمـومی جهـت ارائـه گـزارش کـار و دریافت پیشنهاد ها و پاسخ به سؤالات و جلب مشارکت و خودیاری مردم برای پیشبرد امور روستا حداقل دو بار در سال و با پانزده روز اعلام قبلی
بیان و ارائه توضیح سیاست های دولت و تشویق و ترغیب روسـتائیان جهـت اجـرای سیاست های مذکور
نظارت و پیگیری اجرای طرح هـا و پـروژه هـای عمرانـی اختصـاص یافتـه بـه روستا
همکاری با مسئولان ذیربط بـرای احـداث ، اداره ، نگهـداری و بهـره بـرداری از تأسیسات عمومی ، اقتصادی ، اجتماعی و رفاهی مورد نیاز روستا در حدود امکانات
کمک رسانی و امداد در مواقع بحرانی و اضطراری مانند جنگ و وقـوع حـوادث غیرمترقبه و نیز کمک به مستمندان و خانواده های بی سرپرست با استفاده از خودیاری هـای محلی
تلاش برای رفع اختلافات افراد و محلات و حکمیت میان آنها
پیگیری شکایات اهالی روستا از ادارات حوزه مربوط از طریق مقامات مسئول
همکاری با نیروهای انتظامی جهت برقراری امنیت و نظم عمومی
ایجاد زمینه مناسب و جلب مشارکت عمومی در جهت اجرای فعالیتهای تولیـدی وزارتخانه ها و سازمان های دولتی
فراهم نمودن زمینه مشارکت و جلـب همکـاری مـردم در جهت ایجاد و توسعه نهاد های مدنی ، کتابخانه و مراکز فرهنگی ، بهبـود و ارتقـای فرهنگـی اقشار مختلف به ویژه جوانان و بانوان و برنامه ریزی در انجام خدمات اجتماعی ، اقتصـادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی ، سوادآموزی و سایر امـور بـا موافقـت و همـاهنگی مراجع ذیربط
انتخاب فرد صلاحیت دار به سمت دهیار برای مدت چهارسال براساس آیین نامه مربوط و معرفی به بخشدار جهت صدور حکم .
ایجـاد زمینـه مناسـب بــرای توسـعه اشـتغال و جلـب مشارکت های عمومی در جهت گسترش فعالیت های تولیدی
مشـارکت در تهیـه طرح هـای هـادی روسـتا و بهسـازی بافت های فرسوده و ضوابط و مقررات ساخت و ساز
نظارت بـر حسـن اجـرای مقـررات مربـوط بـه حفاظـت و بهسازی محیط زیست روستا و بهره برداری از منابع طبیعی و جلوگیری از فرسایش خـاک و حفظ عمران ، مزارع ، باغ ها ، مراتع ، جنگل هـا ، محـدوده هـای زیسـت محیطـی ، احیـاء و لایروبی قنوات و نهر های متروکه و ارائه طرح و پیشنهاد در این زمینه ها به شورای بخش
بررسـی برنامـه هـای پیشـنهادی ارگانهـای اجرایـی در زمینه های اجتماعی ، اقتصادی ، عمرانی ، بهداشتی ، فرهنگی ، آموزشی و سایر امور رفاهی از نظر تطبیق با ضرورت های موجود در حوزه انتخابیه شورا و ارائه گزارش نارسایی هـا به شورا ی مافوق و مراجع اجرایی ذی ربط
نظارت بر حفظ و نگهداری تأسیسات عمـومی و عمرانـی و اموال و دارایی های روستا

تعداد اعضای شورای روستا
هنانیان در خصوص تعداد اعضا افزودند که برای این که وظایف شورا ها به نحو احسن انجام شود ، لازم است اعضای تشکیل دهنده ی آن ها به نسبت جمعیت اضافه شود که این معیار آن در قانون تعیین شده است .تعداد اعضای شورای اسلامی روستا مانند تعداد اعضای شورای اسلامی شهر بر اساس جمعیت تعیین می شود . یعنی روستاهای تا ۱۵۰۰ نفر جمعیـت سـه نفـر و روستاهای بیش از ۱۵۰۰ نفر جمعیت و بخش پنج نفر خواهد بود .

بر اساس قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران ، ملاک تشخیص جمعیت هر شـهر و روسـتا ، آخـرین سرشـماری عمـومی نفوس و مسکن با اعلام رسمی مرکز آمار ایران خواهد بود .

البته لازم به ذکر است که ، چنانچه یک یا چند روسـتا بـه شـهر تبـدیل شـود ، شورای شهر از میان اعضای شوراهای آن روستاها به ترتیب آرا در انتخابات و بـه نسـبت جمعیت روستاها تشکیل می شود .

هر تیره از عشایر کـوچ رو کشـور بـا حـداقل بیست خانوار در حکم روستا (ده) بوده و شورای عشایری با وظـایف و اختیـارات شـورای روستا در آن تیره تشکیل می گردد . شورای عشایری مذکور در زمان تشکیل شورای بخـش محل استقرار خود همانند شورای روستا مشارکت خواهد داشت . همکاری در امور مربـوط بـه دام ، مرتـع و کـوچ جـزو وظـایف شـورای عشـایری خواهد بود .

یکی از شوراهای موفق روستای میتوان شورای روستایی راحت آباد لواسانات را نام برد .

این شورا متشکل شده از سه عضو
آقای حسین سلیمانی

آقای قاسم سلیمانی

راحت اباد
آقای ولی الله دارائیان

ودهیار منتخب جناب آقای امیر سلیمانی که در روستای راحت آباد با همگاری روستائیان توانسته اند در آبادانی این روستا تلاشهای زیادی بنمایند که مختصرا به تعدادی از این فعالیت ها اشاره می نمایم :

روستای راحت آباد با توجه به فعالیت های گسترده و هوشمندانه دهیار محترم جناب آقای امیر سلیمانی و شورای روستایی محل مناسبی برای تفریح و گردشگری و سرمایه گذاری گردیده است .
از مهم ترین اقدامات دهیاری و شورا روستای راحت آباد که جهت آسایش میهمانان و اهالی روستا عملی گردیده است میتوان به موارد ذیل اشاره نمود:

پلاک گذاری املاک ، نامگذاری و خیابان بندی ، گازرسانی ، تعمیر وزیرسازی و آسفالت جاده ، درخت کاری حاشیه جاده ، تعمیرات و فضا سازی آرامگاه ، ایجاد کتابخانه در دهیاری ، روشنایی معابر ، بهبود بهداشت روستا ، همکاری با اهالی روستا ، رفع مشکلات روستا ، رفع اختلافات روستائیان،همکاری با ادارات مربوطه ،بررسی مالکیت وحدود املاک روستا، برگزاری مراسم های ایام الله و محرم در حسینیه روستا ، برگزاری جلسات روستایی ، آموزش باغداری ودامداری ، حفاظت از محیط زیست ، ایجاد امنیت وفعال سازی بسیج روستاو بسیار خدمات دیگر ،همچنین همکاری در تهیه گزارش با پایگاه خبری کار و کارآفرینی

تهیه و تنظیم :
دکتر ابوالفضل هنانیان

اشتراک گذاری

دیدگاه کاربران

Leave a reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *